Det finns många lediga jobb som psykolog att söka. Detta till trots kan det vara svårt att hitta det rätta jobbet om du är lite kräsen. Det finns ju trots allt så många olika arbetsgivare, uppdragsgivare och verksamheter som du potentiellt sett skulle kunna jobba för. Vi rekommenderar därför att du överväger att bli konsult hos ett bemanningsföretag. Fortsätt att läsa för att få reda på varför vi landar i denna slutsats!
Psykologin är en ung men väldigt bred vetenskap
Varför vi människor gör de saker vi gör är en uråldrig fråga som har debatterats sedan urminnes tider. Däremot är psykologin ett relativt nytt fenomen och vetenskapligt område. Denna vetenskap om människors beteenden, känslor, tänkande och medvetande utvecklades faktiskt inte som självständig vetenskap förrän mot slutet av 1800-talet. Från 1910-talet var psykologin faktiskt sammanlänkad med pedagogiken vid universitet i Sverige.
Trots att det är ett ganska ungt ämne inom vetenskapen är det dock även ett väldigt brett sådant. Det sträcker sig från ämnen som är kopplade till allt från sociologi till biologi. Därför är det också fullt logiskt att det finns ett väldigt brett utbud av lediga jobb som psykolog att söka. Du kan till exempel välja att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna med mer eller mindre allvarliga mentala problem.
För att kunna smalna av urvalet lite grann bör du med andra ord veta vilket område inom psykologin som intresserar dig allra mest. Kanske är det primärvården, psykiatrin eller företags- eller elevhälsan? Läs vidare för att få tips som hjälper dig att hitta ditt nästa jobb!
Tips som hjälper dig att hitta lediga jobb som psykolog
Det allra enklaste sättet att få in en rejäl fot i psykologyrket är att bli konsult hos ett bemanningsföretag. Du matchas då mot lediga jobb som psykolog hos bemanningsföretagets uppdragsgivare. Detta har flera fördelar för dig som konsult:
- Stor frihet att bestämma hur mycket du vill jobba, vad du vill jobba med och var i Sverige du vill jobba.
- En generös, marknadsmässig lön som gör att du får lön för mödan.
- Möjlighet att jobba med såväl behandling som utredning eller någon av dessa delar.