Vilken av de virtuella operatörerna är bäst?

Utöver de mobiloperatörer som har egna nät finns det så kallade virtuella operatörer som hyr in sig på de befintliga näten. Men vilken av de virtuella operatörerna är bäst? Det beror på vad som mäts…

Vad är en virtuell operatör?

En virtuell operatör är en mobiloperatör som inte har eget fysiskt nät. Istället hyr de in sig hos någon av de stora operatörerna som har egna nät. Fördelen blir därmed att de snabbt kan börja erbjuda olika mobilabonnemang – med god täckning – utan att själva behöva ansöka om tillstånd för master, bygga upp teknisk infrastruktur med mera.

Blir det konkurrent?

Delvis kan en virtuell operatör ses som konkurrent till de som de hyr mobilnätet av. Ett exempel är att Halebop hyr in sig på Telias nät. Eftersom Halebop är billigare på många av deras tjänster kan kunder välja dem istället. Men samtidigt får ju Telia del av intäkterna – något de inte hade fått alls om de inte hyrt ut. Det blir därmed både en slags konkurrent och ett slags samarbete.

De virtuella operatörerna är bäst på prispress

Genom att se på vilka de virtuella operatörerna är – och dess utbud – blir det tydligt att de virtuella operatörerna är bäst på pris. Det är framförallt vad de konkurrerar med. Några av de som framförallt är kända som ”prispressare” är Hallon, Vimla, Comviq och Fello. Samtliga dessa hyr in sig på ett större nät. Detta medan Telia, Tre och Telenor sällan lyfts fram som bäst på pris men istället har andra stora fördelar.

Att de virtuella operatörerna är bäst på pris kan bero på att de kan lägga allt fokus på de digitala tjänsterna. Men det kan självklart även ha andra orsaker.

Exempel på operatörer

 • Telia
  Telia kännetecknas av mycket bra täckning, inte minst i Norrland. De som vill nå deras nät kan även välja exempelvis Fello eller Halebop.
 • Tele2
  Tele2 var första utmanaren till Telia. På deras nät finns bland annat Comviq och Penny.
 • Telenor
  På nätet som tillhör Telenor finns även operatörerna A3, Fibio, Vimla med flera.
 • Tre
  Den operatör som är mest känd, på Tre´s nät, är Hallon. Men här finns även bland annat Wifog och Chilli Mobil.

Det viktiga är alltså att kontrollera vilket nät som den virtuella operatören använder eftersom det avgör täckningen. Därefter är det pris och andra tjänster som avgör val av operatör.